ABD Resesyon Korkuları Abartılıyor
Küresel Risk Algısı ve Piyasaların Durumu
Küresel riskten kaçınma hissiyatı yoğunlaştı, Japonya'nın Topix endeksi geçen perşembe gününden bu yana %20 düştü ve bu, şimdiye kadar ki en büyük üç günlük düşüş oldu. ABD hisse senetleri de düştü, ancak bugün kayıplarını bir miktar azalttı. Bu düşüşlerin bir kısmı, resesyon korkularından kaynaklanıyor. Biz bu korkuların abartıldığını düşünüyoruz ve fırsatlar görüyoruz.
İşgücü Raporu ve Ekonomik Belirtiler
Resesyon korkuları, geçen Cuma günü yayınlanan Temmuz ayı ABD işgücü raporunda işsizlik oranının %4,1'den %4,3'e yükselmesi ve beklenenden çok daha zayıf olan aylık iş yaratımı verileri ile tetiklendi. Bu korkular, geçen ay başlayan teknoloji değerlemeleri ve artan jeopolitik riskler hakkındaki endişelerle tetiklenen küresel risk varlıklarının satış dalgasını şiddetlendirdi. Diğer bir şiddetlendiren faktör mü? Geçen ay ABD doları karşısında 38 yılın en düşük seviyesinden %14 yükselen daha güçlü bir yen. Bu, düşük getirili yen kullanarak yüksek getirili para birimlerini ve diğer varlıkları satın alma pozisyonlarının hızla çözülmesine neden oldu.
ABD Ekonomisine İlişkin Görünüm
Temmuz ayı ABD işgücü raporunun bir resesyondan ziyade bir yavaşlama ile daha uyumlu olduğunu düşünüyoruz. İşsizlik oranı yükseliyor, ancak geçmiş resesyonlardan önceki gibi ana etken işten çıkarmalar değil – işgücü arzındaki göç kaynaklı artış. İş yaratımı yavaşlıyor, ancak son üç ayda ortalama 170.000 gibi sağlam bir seviyede. Tüketici harcamaları soğurken, nispeten sağlıklı kalmaya devam ediyor ve ikinci çeyrek şirket kazançları beklentileri aşarak, S&P 500 kazanç büyümesinin sezon başında beklenen %9'un üzerinde %13 olması bekleniyor. Risk varlıklarının, resesyon korkuları hafifledikçe toparlanabileceğini ve taşıma işlemlerinin hızlı çözülmesinin dengeleneceğini düşünüyoruz. Yapay zeka mega gücü tarafından yönlendirilen ABD hisse senetlerine yönelik ağırlığımızı koruyoruz ve bu satış dalgasının alım fırsatları sunduğunu görüyoruz. Büyümenin risk varlıklarını destekleyeceğini ve piyasaların çok fazla Fed faiz indirimi fiyatladığını düşünüyoruz.
Japonya ve Küresel Piyasalar
Ancak Japonya'nın Topix endeksi, 2008 küresel finansal krizinden daha kötü bir performans sergiledi. Taşıma işlemlerinin hızla çözülmesine kıyasla bu orantısız tepki, Japonya'da ABD resesyon korkularından daha fazlasının olduğunu ve devam ederse küresel sonuçları olabileceğini gösteriyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politika çerçevesindeki değişiklik ve geçen hafta yaptığı faiz artırımı bunun bir parçası: BOJ, yen zayıflığını ele almak istediğini belirtti. Küresel risk varlıklarının finansmanında yen taşıma işlemlerinin önemi, daha kalıcı bir satış dalgasının göz ardı edilemeyeceği anlamına geliyor, ancak piyasalar şimdi BOJ'un bu şahin değişikliği geri çekeceğini düşünüyor. BOJ'un yeniden ayarlama yapacağını ve bu piyasa hareketlerinin ardında teknik ve duyarlılık etmenlerinin daha fazla olduğunu, kötüleşen şirket kazançlarından daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Japon hisse senetlerine, para birimi korunmadan yönelik ağırlığımızı koruyoruz – bu durumda, tüm zamanların en yüksek seviyesinden sadece yaklaşık %8 düştüler.