ABD FED Enflasyonun Azalacağını Öngörüyor: Kripto Piyasaları İçin Neden Önemli?

Düşen enflasyon, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürme konusunda güven kazanmasını sağlayacağı için kripto dahil riskli varlıklar için faydalıdır.

Haziran ayında ABD Federal Rezervi, Çarşamba günü yayınlanan tutanaklara göre, enflasyonun düşme belirtileri gösterdiğini ancak %2 hedef aralığının üzerinde kaldığını belirtti. ABD ekonomik faaliyeti sağlam bir hızla genişlemeye devam etse de, bu yıl Reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesinin 2023'te kaydedilen güçlü temponun altında kalması bekleniyor.

Düşen Enflasyon ve Kripto Varlıklar

Düşen enflasyon, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürme konusunda güven kazanmasını sağlayarak riskli varlıklar, özellikle Bitcoin gibi kripto varlıklar için olumlu bir gelişme olabilir. Bu durum, borçlanma maliyetlerini etkin bir şekilde düşürerek kripto piyasasında hareketlilik yaratabilir. Ancak, kısa vadede kripto fiyatları yüksek enflasyon ortamının neden olduğu baskıyı hissetmeye devam edebilir.

Bitcoin ve Piyasa Tepkileri

Dijital varlık ticaret firması Zerocap'ın baş yatırım sorumlusu Jonathan de Wet, Bitcoin'in spot fiyat hareketinin bu yılki borsa yatırım fonu coşkusunun ardından "güç kaybettiğini" belirtti. "FOMC tutanaklarının kapanıştan sonra yayınlanması, bölünmüş Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin soğuduğunu ve birkaç katılımcının, enflasyon yüksek seviyede kalmaya devam ederse veya daha da artarsa, fon oranının yükseltilmesi gerektiğini belirttiği için zaten kırılgan olan duyarlılığı iyileştirmedi," dedi de Wet.

İstihdam Piyasası ve Faiz Oranları

İstihdam piyasası güçlü kalmaya devam ederken, iş kazanımları devam etmekte. Fed, iş gücü piyasası koşullarında azalan sıkılık belirtileri olduğunu belirtti. Bu, merkez bankasına önümüzdeki aylarda oranları düşürmek için ek mühimmat sağlayabilir, trendin istikrarlı kalması koşuluyla. Düşen iş ilanları oranı ve daha düşük işe alma oranı gibi göstergeler, iş gücü piyasasında azalan bir sıkılığa işaret ediyor.

Küresel Faiz Politikaları ve Kripto Piyasası

Fed, geçen ay federal fon oranı hedef aralığını %5.25 ile %5.50 arasında tutmaya karar verdi, bu da piyasa katılımcıları tarafından büyük ölçüde bekleniyordu. Vadeli işlem tüccarları, CME'nin FedWatch Tool'a göre bu yıl iki faiz indirimi öngörüyor. Bu, büyük ölçüde ABD merkez bankasının parasal politikayı gevşetmesine bağlı olacaktır.

Haziran ayında Fed üyeleri, ekonomik aktiviteye yönelik potansiyel aşağı yönlü riskler ve jeopolitik gelişmeler ve ticaret gerilimleri gibi faktörler nedeniyle enflasyonun yüksek kalma olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli riskleri tartıştı. Avrupa Merkez Bankası ve Kanada Bankası faiz indirim döngülerini başlattı ve çoğu gelişmiş ekonomi merkez bankasının önümüzdeki birkaç ay içinde politika gevşetmeye başlaması bekleniyor.

Bitcoin Fiyatındaki Düşüş

Bitcoin fiyatı Çarşamba günü iki ayın en düşük seviyesine, $58,000'in altına düştü. Kripto piyasasındaki tasfiyeler de yığılmaya başladı ve yazı yazıldığı sırada $240 milyon kadarına ulaştı, CoinGlass verileri gösteriyor. "Buradaki spot fiyatta daha fazla bir düşüş, aklımızda $52,000'e doğru bir hızlı düşüşü görecektir," dedi de Wet.

Sonuç olarak, Fed'in enflasyon ve faiz politikaları kripto piyasaları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Düşen enflasyon ve olası faiz indirimleri, kripto varlıklar için pozitif bir ortam yaratabilirken, mevcut yüksek enflasyon ve piyasa baskıları kısa vadede volatiliteye neden olabilir.

Bu makale, finansal danışmanlık amacı taşımamakta olup, bilgilendirme amaçlıdır. Kripto para yatırımları yüksek risk içerir ve dikkatli değerlendirme gerektirir.

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Boxed Version