Kripto paralar hayatımıza 10 yıldan fazla bir süre önce Bitcoin'in ortaya çıkmasıyla girdi. Bitcoin blok zinciri irili ufaklı eksikleri olsa da kripto para birimlerinin oluşturulmasını ve benimsenmesini engelleyen çeşitli zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. 2022 yılına geldik ve Bitcoin'in öncü olduğu kripto para sektöründe CMC verilerine göre şu an dünya üzerinde 9.761 kripto para birimi mevcut. Burada yazanlar tamamen bilgi vermek amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi değildir.
Bitgesell Nedir?
Tıpkı Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto gibi Bitgesell'in de kurucusu Emma Wu anonimdir.
Emma Wu tarafından kurulan Blockchain projesi olan Bitgesell, orijinal Bitcoin kod tabanının bir yan ürününe dayanıyor. Ancak, Bitgesell, Bitcoin'e pek çok konuda özellikle deflasyonist açıdan benzerken, Bitcoin ağında bulunan bazı kritik özelliklerden farklı kalıyor ve boşlukları tamamlamayı amaçladığı hedeflediği ifade ediliyor.
Bitgesell, bazı eksikliklerini gidererek Bitcoin'e benzer dijital altın modelini geliştiren bir kripto para ekosistemidir. Platform, günümüzde herhangi bir kripto para biriminin evriminin bir parçası olarak bu modeli elde etmek için ihtiyaç duyduğu süreyi kısaltan bir Bitcoin modeli uyguladığı söyleniyor.
Bitgesell'in Bitcoin'den Farkları Neler?
Bitcoin'in son birkaç sende gittikçe popülerleşmesi ve 11 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşen son halving ile birlikte ağın devamlılığı için giderek artan işlem gücüne duyulan ihtiyaçla ilgili endişeler çok sesli dile getirilmeye başlandı. Bitcoin'in arkasındaki algoritma, hashrate'e dayalı madencilik zorluk seviyeleri her halving döneminde artmaya devam ediyor. Bitgesell ekibi ise yaptığı açıklamaya göre, bir ağın güvenliğini sağlamak için gereken işlem gücü miktarını, algoritmada bazı temel değişiklikler yaparak azaltıyor.
- Bitcoin'de her 4 yılda bir halving gerçekleşiyor
- Bitgesell'de her yıl halving gerçekleşiyor
Bitgesell'in web sitesinde yer alan bilgilere göre, Bitcoin'in algoritmasından ilham alan Bitgesell, mevcut Bitcoin blok ağırlığından 10 kat daha küçük olan 0,4 MB'lik bir blok boyutuyla BGL token'larını maksimum arz ile 21.000.000 ile sınırlandırıyor. Hatta Halving (yarılanma) sıklığı Bitcoin'in 4 yılı yerine 1 yıl olarak ayarlanmış. Bitgesell'in arzı kademeli olarak kısmasına ve Bitcoin'e kıyasla daha kısa sürede maksimum arzı elde etmesi hedefliyor.
İşlem Ücretlerinin %90'ı Yakılıyor
Bitgesell'in Bitcoin'den ayrıldığı en temel noktalardan biri ise, Bitgesell, BTC ile benzer 21 milyon kripto para arzını paylaşmasına rağmen, tüm işlem ücretlerinin %90'ı yakılarak dolaşımdaki arzı azaltıyor ve kalan %10'un da madencilik ödülü olarak kalması gerektiği aktarılanlar arasında.
Dijital Altın Olarak İfade Edilen Bitgesell (BGL)'in Temel Özellikleri
- Bitgesell ile Bitcoin'in ikisi de 21.000.000 maksimum arza sahip olmasına rağmen, blok ağırlığından daha hafiftir. 400 KB'tan daha az blok ağırlığı ile BGL, Bitcoin'den 10 kat daha küçüktür, bu da onu daha hafif ve daha hızlı hale getirir.
- İşlem ücretlerinin %90'ı yakılacak: Dolaşımdaki token'ların işlem ücretinin %90'ı yakılarak hızlı bir şekilde dolaşımdaki arz azaltılır.
- Her yıl Halving: Bitgesell, Bitcoin için 4 yıllık ortalama halving döngüsü yerine, BGL'de her yıl halving gerçekleşiyor ve mevcut kripto paraları daha da azaltır.
- Tam Segwit destekli: Bitgesell, SegWit protokolünü tam olarak uygulayan bir ağdır. Ağ, fazla yüke dayanacak kadar hızlı ve işlemler de oldukça hızlı onaylanır.
https://bitgesell.ca/
Bitgesell Bitcoin Talk:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5238559.msg54173808#msg54173808
https://twitter.com/bitgesell
https://bitgesell.medium.com/