Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında mükelleflerin bildirimlerine ilişkin esaslar düzenlendi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliği kripto para hizmet sağlayıcılarından spor kulüplerine kadar birçok kuruluşu barındırıyor.
Bankalar, spor kulüpleri ve kripto para hizmet şirketlerini ilgilendiren önemli bir düzenlemeler gerçekleştirilirken ayrıca vergi kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı ve bildirimlerin usul ve esasları belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığının "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 529)" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.
Gelir İdaresi Başkanlığına Bildirme Zorunluluğu Geldi! "Kripto Paralar İçin Ne Zamana Kadar GİB'e Bildirmek Gerekiyor?"
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafından, bildirimin verildiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 5 yıl süreyle saklanması gerekiyor.Bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümleri uygulanacağı açıkça ifade ediliyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılacak araştırma, inceleme ve uluslararası bilgi değişimiyle vergi incelemesine yetkili olanlar tarafından yapılacak araştırma ve incelemeler sonucunda neticesinde, mükellef ve diğer kişilerin gerçek faydalanıcı bilgisine ilişkin hatalı kayıtların bulunduğunun tespit edilmesi halinde, gerekli cezai işlemlerin ve sicil kayıtlarında gerekli değişikliklerin yapılabilmesi amacıyla GİB'e bilgi verilecek.
Gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükelleflerle diğer kişilerin, en geç 31 Ağustos 2021'e kadar gerçek faydalanıcı bilgisini elektronik ortamda GİB'e bildirmesi gerekecek.